fredag den 3. juli 2009

Den, som taler flere sprog, lever flere liv.

Flersprogethed (multilingualism) er efter min mening noget helt centralt i det europæiske projekt. Vores sprog afspejler vores forskellige kulturer og identiteter. Samtidig giver de os mulighed for at forstå hinanden. For europæere, der kan flere sprog, er det lettere at blive integreret i et andet land i forbindelse med studier eller arbejde. De får også lettere adgang til andre kulturer.

Erhvervslivet er meget interesseret i folk, der kan fremmedsprog. Gode sprogfærdigheder giver folk mulighed for at forbedre deres karrieremuligheder. Sidst, men ikke mindst, er sprog det vigtigste kommunikationsmiddel. Vores samfund bliver i stadigt højere grad flersprogede på alle niveauer lige fra hospitaler til domstole eller politistationer og fra skoler til arbejdspladser. Desuden får vi alle flere og flere kontakter rundt omkring i Europa og resten af verden.

Jeg ser flersprogethed både som evnen til at tale andres sprog og andres evne til at tale ens eget sprog. Der er et tjekkisk ordsprog, der siger, at den, som taler flere sprog, også lever flere liv. Jeg er overbevist om, at flersprogethed i dagens EU er meget vigtig for vores identitet, for vores måde at tænke på, for vores sociale kompetence og for at forstå og acceptere andre. Flersprogethed er vigtig for vores karriere, for vores økonomi, for os som forbrugere og for EU-institutionerne, når de skal kommunikere med borgerne.