lørdag den 4. juli 2009

Fourth of July, Rebildfesten

On the Fourth of July we celebrate the date in 1776 when Thomas Jefferson and others signed the Declaration of ndependence, making a giant step towards ending the colonial rule of King George.


Gennem flere år var jeg med til Rebildfesten grundet min tilknytning til Youth for Understanding, en organisation for udvekslingsstudenter. Den allerførste gang jeg var med i Rebild var i 1976, få uger før min afrejse til en amerikansk high school i Pennsylvania, USA. Det år blev der fejret 200-årsdagen for den amerikanske uafhængighed, og listen af prominente gæster til arrangementet i Rebild var enorm. Dronning Margrethe, som er protektor, deltog også det år.


Den 4. juli 1976 afbrød teatergruppen Solvognen Rebildfesten. Med 30.000 tilskuere og tv-transmission til både USA og Danmark blev begivenheden massivt eksponeret. Her kæmper politiet med demonstranterne.



Solvognen blev oprettet i 1969 og havde tilknytning til Christiania. En af dens mest opsigtsvækkende happenings foregik i 1976, hvor aktivister udklædt som indianere, sorte amerikanere og grønlændere stormede Rebild Bakker under fejringen af USA's uafhængighedsdag.
Begivenheden blev set af 30.000 tilskuere i de nordjyske bakker og tv-transmitteret til millioner af mennesker i USA.

http://www.yfu.dk/index.phtml?sek_id=26